Sweet bar aneb tipy, jaké dobroty na něj dát

Sweet bar nebo-li sladký bar je v posledních letech na svatbách velice oblíbený. Nejenže vypadá neodolatelně a krásně dotvoří výzdobu svatebního sálu, ale také na něm každý najde to, na co zrovna dostane chuť. Dalo by se říct, že je to taková sladká varianta svatebního rautu. Jak se ale jednotlivé dobroty připravují, jaký je mezi nimi rozdíl a co si pod jednotlivými názvy představit? To vše najdete v následujícím článku. Ale pozor! Není vyloučené, že po přečtení dostanete neodolatelnou chuť na nějakou dobrotu. 🙂

Na sladký bar je možné umístit cokoliv sladkého, co Vás jen napadne.

Nejčastěji to jsou:

  • cupcakes
  • cakepops
  • makronky
  • donuty
  • čokoládky
  • žvýkačky
  • lízátka a bonbóny
  • svatební koláčky
  • minizákusky a další …

Součástí sweet baru a jeho dominantou může být i svatební dort, pokud ho nechcete mít přímo na svatební tabuli. Aby nebyl sladký bar jen o cukrátkách a dortících, můžete na něj přidat i ovoce.

Svatební dort

Svatební dort je jedna z nejkrásnějších ozdob vaší svatební hostiny. Existuje nespočet chutí, ozdob, tvarů, druhů a velikostí. Díky tomu váš svatební dort bude jedinečný a originální. V neposlední řadě by měl ladit s celkovým konceptem a barvou vaší svatby.

Velikost je vhodné volit podle počtu svatebních hostů. Může být několikapatrový, jednopatrový, doplněný o další patra z cupcaků nebo mnoho dalších variant.

Mezi oblíbené příchutě svatebního dortu patří vanilkový korpus, čokoládový korpus, redvelvet, malinový dort, karamelový dort, sacher dort, jahodový dort, cheesecake a další. Jestliže se nemůžete rozhodnout, u vícepatrových svatebních dortů je výhoda, že každé patro může mít jinou příchuť. Je to výhoda i pro svatební hosty, protože mají na výběr.

Cupcakes

Cupcake je malý dort v košíčku, který je připravený k servírování jedné osobě. Většinou se peče v papírovém nebo alobalovém košíčku a navrch je možno použít nespočet krémů a ozdob. Své pojmenování dostal podle šálků (cup), ve kterých se minidortíky (cakes) dříve pekly.

Lidé si cupcaky často pletou s muffiny, ale mezi těmito dvěma dortíky je několik rozdílů. Zásadní rozdíl je už v těstě, kdy těsto na cupcaky je řidší než a muffiny a díky tomu vrch cupcaků zůstává rovný, aby se později mohl nazdobit krémem o ozdobami. Oproti tomu muffin při pečení „vyroste“ do výšky a udělá takový kopeček, který už se dál nijak nezdobí.

Cakepops

Cakepop je minidortík na špejli, který připomíná lízátko. Je většinou tvořený z těsta a krému, obalený v čokoládě a případně ještě nějak zdobený. Tyto „lízátka“ mají v oblibě hlavně děti, ale podle mé zkušenosti jsou to právě tyto lízátka, která většinou na svatbě ze sweet baru zmizí jako první. 🙂

Makronky

Makronka je francouská cukrovinka, která je velmi podobná pusince a je promazaná krémem. Svůj název získala díky italskému slovu macarone, které znamená právě „sněhová pusinka“. Makronky mohou být v nejrůznějších příchutích a barvách a tím tedy dotvořit barevné ladění celé svatby.

Donuty

Donut je americká kobliha, velice podobná koblihám, které se pečou v Evropě. Rozdíl je v otvoru uprostřed, který v sobě donut má a dále v tom, že donut není plněný náplní, ale bývá zdobený navrchu. Těsto je kynuté a stejně jako klasické koblihy se donuty smaží.

Již několikrát jsem na svatbě viděla udělaný speciální stojan, který byl celý zaplněný donuty. Tím může vzniknout vedle klasického sweet baru další dekorace.

Čokoládky a žvýkačky

Malé čokoládky i žvýkačky si můžete nechat vyrobit na míru, například s Vašimi iniciálami a datem svatby. Ty si pak hosté mohou vychutnat buď přímo na svatbě nebo si je odnést jako malou vzpomínku na váš svatební den. Navíc žvýkačka po obědě je i praktická a nejeden host jí určitě ocení. 🙂

Lízátka a bonbony

Na sweet bar můžete umístit také nejrůznější lízátka a bonbony. Krásně vypadá, pokud i tyto cukrovinky ladí do barvy celé svatby. Nasypat je můžete třeba do průhledných skleněných sklenic a tím výdobu hezky doladit.

Svatební koláčky

Svatební koláčky se roznáší se svatebním oznámením. Každá rodina dostane malou ochutnávku, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že si na svatebních koláčcích znovu rádi pochutnají i ve svatební den. Není tedy vůbec na škodu je na sweet bar umístit také. Jeden z receptů na svatební koláčky a náplně najdete i v eBooku Šťastná nevěsta. 🙂

Tak co, dostali jste chuť na některou z těchto dobrot? Nebo kterou máte nejradši? Napište do komentářů 🙂

Foto: vlastní, Pinterest

Andrea Kmentová
Je koučka, mentorka a organizátorka. Také nadšená objevovatelka osobního rozvoje a sebepoznání, životní optimistka, milovnice cestování, zdravého životního stylu a svateb.

Andrea je autorka eBooku Šťastná nevěsta.

Více o Andree si přečtěte tady >>

Andree můžete napsat na andrea@andreakmentova.cz nebo jí sledovat na FB stránkách Andrea Kmentová - koučka Svatby s Andy.
Komentáře
  1. Lucie napsal:

    A já mám nejradši mini verze klasických zákusků (popřípadně francouzských) a muffiny. Ty jsou chutné samy o sobě a nepotřebují zdobení z krémů. Navíc znám několik zdravějších variant receptů.
    Ale chápu, že nejsou tak estetické jako cupcaky.

    • Andrea Kmentová napsal:

      Ano, i já sama mám ráda zdravější verze. Hlavně tedy cukrfree 🙂 Ale přesně jak píšete, většina párů přistupuje ke sweet baru hlavně z toho estetického hlediska a na svatbě si málokdo odepře pořádnou kalorickou „bombu“. 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů